četrtek, 10. oktober 2013

Skupno življenje

V tem tednu sem bil v enem izmed vodičev blazno pameten o tem, kako je treba biti srečen v partnerskem odnosu. Priznam, največkrat je najlažje pisati o tistem, česar nimaš in v tem primeru odgovarjam tudi na vprašanje, ki je prispelo v moj nabiralnik. Vsem oboževalkam namreč sporočam, da sem srečno oddan. Tako.

Partnersko življenje ni samo tisto, ko greš za en dan k punci, sicer pa delaš kar hočeš, kadar si doma. To ni nobeno partnerstvo. No, je, ampak ne živita skupaj, se ne vidita vsak dan in si ne delita stroškov ter nekaterih drugih stvari.

Zatorej je selitev v skupno stanovanje velik in pomemben korak v življenju. Ta poteza nakazuje na to, da sta pripravljena na resnejšo zvezo, v kateri seveda vidita perspektivo in prihodnost. Priznajmo tudi, da so ženske običajno hitreje pripravljene storiti ta korak. Ker moški neradi zapuščamo svoje gnezdo in se drugače pripravljamo na napol družinsko življenje. Kako se pripravljamo, ni uspelo še razkriti nobenemu znanstveniku, ampak se pripravljamo drugače. Ok. Treba pa je pred skupno vselitvijo marsikaj razjasniti ter ugotoviti, kako čim manj stresno in složno preživljati skupno življenje.

Kako vedeti, da je pripravljena?

Obstaja možnost, da vam bo sama povedala, da želi zvezo nadgraditi. In to definitivno je nadgrajevanje. V nasprotnem primeru pa moraš biti pozoren na določene znake. So se recimo obdobja, ko prespi pri tebi, razvlekla iz ene noči na cel vikend ali kar teden? Odličen pokazatelj tega, da se v vajinem razmerju počuti dobro, da ji prija tvoja bližina in da rada čim več časa preživi s tabo. Potem se kopalnica spremeni v dekliško, v vseh omarah in na vseh poličkah kraljujejo maskare, šamponi, vložki, tamponi in sponke za lase, ti pa nimaš kam odložiti niti brivske pene. In kmalu nimaš kam odložiti jakne, nekaj predalov je polnih njenega spodnjega perila, hladilnik pa nabasan z jogurti in smutiji. Ne pozabi, ženske so bolj prefrigane od nas moških, kar lahko pomeni samo eno: vse zgoraj opisano je samo poskus, kako se na to spremembo odzivaš ti.

Pravi razlogi

Ko prepoznaš te znake, potem moraš razčistiti sam pri sebi. Če računaš zgolj na reden seks in na to, da ti ne bo treba prati in likati ali še slabše, kuhati – sori, brate. To niso razlogi, zakaj želiš živeti z njo. Razmisli, kakšne imata skupne interese, skupne poglede na določene stvari in predvsem, če si skupnega življenja sploh želiš. Če se želiš v to podati zgolj za to, da je ne prizadeneš, boš kmalu trčil ob probleme. Ma ti raje ne povem ob kakšne, ker niti ne želim, da se ti to zgodi.

Pogovor

Seveda je najbolj pametno, da se pred skupno vselitvijo pogovorita brez dlake na jeziku. Skupno življenje namreč prinese nekatera praktična vprašanja. Recimo, kdo bo kupoval hrano, kdo bo dal denar zanjo, kdo bo pomival posodo in kdo čistil kopalnico. Bosta imela skupni fond, kamor bosta prispevala vsak enako vsoto, morata kupiti večje kose pohištva in kaj se bo z njim zgodilo, če se razideta? Vem, nepomembna vprašanja, ampak obenem odličen pokazatelj tega, ali je skupna vselitev sploh smiselna. Če se spreta že ob pogovoru o tem, kaj bi šele nastalo, če bi se katera od napisanih zadev tudi dejansko zgodila? Si pripravljen na to?

Dolgčas

Poleg lepih in pozitivnih stvari lahko skupno življenje prinese tudi potencialne nevarnosti. Kaj rado se zgodi, da se drug za drugega ne potrudita več toliko kot prej, postaneta zagrenjena in večino časa preživita pred tv. In potem se lahko zgodi razpad zveze. Da bi to preprečila, se že na začetku odločita, da ne bosta vsakega trenutka preživela skupaj, prisesana eden na drugega kot mlado prase na cisek. Oba poskrbita, da vama skupaj ne bo dolgčas. Z malimi razvajanji, s kančkom dražljivosti in drobnimi presenečenji. Obenem, najbolje da ohranita vsak svoje družabno življenje, recimo moški svoje moške večere, ženska pa naj gre ven s prijateljicami. Ohranita hobije iz časa samskosti in se jim posvečajta sama, vsak zase.

Nikar črnogledo

Vedita, da se bosta v skupnem stanovanju spopadala z različnimi težavami, katere ne smejo ostati samo skrb enega izmed partnerjev. Najboljše je, da sta na njih pripravljena, ni pa potrebno v skupno življenje zakorakati s črnimi mislimi, saj bosta tako uničila vsako pozitivno atmosfero. Zavedajta se, da je skupno življenje lepo in glejta pozitivno.

0 komentarji:

Objavite komentar