nedelja, 13. oktober 2013

Reševanje sporov v partnerski zvezi

Če ta teden obdelujemo temo partnerstva in smo vam že servirali informacije, kako uživati v srečnem partnerskem odnosu, kako skrbeti, da sreča ostane in tudi, katere stvari je treba pretehtati pred skupno vselitvijo, potem moramo povedati tudi nekaj o reševanju nastalih sporov.

Ve se, da pride v skupnem življenju tudi do kreganja. Psihologi celo zatrjujejo, da so prepiri zdravi, vendar le, če so konstruktivni. Da prepir ne traja predolgo, da nimata tihih dnevov in da ne kuhata zamer, je najbolje, da se naučita konstruktivno kregati.

Poslušanje in govorjenje

Pametno je, da v prepiru nismo preveč osredotočeni samo na svoje govorjenje. In nikar ne začnimo ponavljati ene in iste stvari. Psihologi trdijo, da naj bi to počeli takrat, ko se počutimo nemočne in ko mislimo, da nas soudeleženec v prepiru ne posluša. Torej, najpametnejše je, da poslušamo tudi sebe in pravočasno opazimo, kdaj smo se začeli ponavljati. Kot recimo pesmi Damijana Murka.

Neobtoževanje

Negativen pristop bo stvari samo poslabšal, kar bo glavni razlog za to, da s partnerjem ne bosta našla rešitve. Zatorej namesto obtoževanja, naštevanja, kaj vse je narobe naredil in kupa žaljivk, izberi drugačen pristop. Negativnega namreč ljudje razumemo kot osebni napad in odreagiramo defenzivno ali pa z željo po begu. Zato raje kot da obtožuješ, raje pojasni svoje počutje zaradi partnerjevih dejanj.

Zmaga ali poraz – vseeno

Če se bo v prepiru vedno gledalo na to, kdo bo zmagal in kdo bo poražen, to ne bo pripeljalo nikamor. Še najmanj pa do konstruktivne rešitve. Pri prepiru ni samo enega zmagovalca. Zmagovalca sta oba, pod pogojem, da sta uspešno zgladila spor. Da bo reševanje prepira uspešno, prenehajta šteti, kolikokrat je imel kdo prav in kdo narobe. Osredotočiti se je treba na iskanje kompromisa, kar velikokrat traja nekaj dni, v določenih primerih pa tudi samo nekaj minut. Na neki skupni točki se mora najti rešitev spora.

Ljubezen

Ljubezen mora biti v vsakem skupnem življenju, to že vemo. Spet smo pri psihologih. Ti so namreč skozi take in drugačne raziskave prišli do spoznanja, da pari, ki tudi med prepirom ne pozabijo na čustva do drugega in to vmes tudi jasno pokažejo, so po koncu prepira manj jezni drug na drugega. Njihove ljubezni ni lahko zamajati in tudi dolgoročnejše gledano, je njihova zveza trdnejša. Podoben vpliv naj bi imeli tudi duhoviti vložki med prepirom. Alora, med naslednjim prepirom mu pošiljajte poljubčke in stresite kakšno šalo na svoj račun.

0 komentarji:

Objavite komentar