četrtek, 30. maj 2013

Nudizem na Hrvaškem

Prav zaradi stvari, ki smo jih omenili v zadnjem vodiču o nudizmu na slovenskem, se velika večina slovenskih nudistov odpravi na dopust na Hrvaško. Kje so tisti kotički, vam zaupamo v nadaljevanju, preden se odpravite, pa preverite razpoložljivost v kampih ter cene.

Hrvaška nam ponuja, po podatkih spletne strani Avtokampi.si, kar 263 kampov, od tega je 17 nudističnih, v sedmih pa ste lahko oblečeni ali pač goli. V primerjavi s Slovenijo je to veliko, saj na domačih tleh zasledimo manj kot 80 kampov, od teh se le dva ponašata tudi z možnostmi za nudiste.

Istra
 
Istra nam ponuja kar nekaj nudističnih destinacij. Že prva se nahaja le nekaj kilometrov od slovenske meje, Kanegra. No, sicer vas bo pogled na Portorož motil in vam dajal občutek, kot da niste na dopustu, ampak vseeno. Lahko se odpravite tudi v kamp Solaris pri Poreču, katerega naši nudisti izredno hvalijo, ali v naselje Valalta, katero velja za najlepše nudistično naselje ali, na zgoraj omenjeni strani najbolje ocenjeni kamp Ulika. V kampu Kažela pri Medulinu ter Polari pri Rovinju pa lahko izbirate med tekstilom ali goloto. Seveda pa velja omeniti tudi kamp Koversada, ki je s svojimi 85 hektarji površine in petimi kilometri obale ponuja 1700 parcel in velja za največje nudistično naselje v Evropi.

Hvar
 
Otok Hvar je med otoki Srednje Dalmacije pri nudistih najbolj priljubljen. Na Peklenskih otočkih, ki so oddaljeni le nekaj sto metrov južneje od mesta Hvar najdemo kar nekaj čudovitih nudističnih plaž, do katerih redno vozijo čolni. Najbolj poznana je plaža Jerolim na otočku Sveti Jerolim, lahko pa se odpravimo na Stipansko na otoček Marinkovac. Iščete bolj samotno plažico? Palmižane na Velikem otoku nudi številne izolirane zalivčke. Da se kot začetniki v nudizmu takoj počutimo sprejete, pa poskrbi kamp Nudist, ki je ravno dovolj majhen, da se ne počutimo kot na tržnici.

Rab
Nekaj let nazaj je CNN objavil seznam desetih otokov sveta za različne vrste turistov in kot najboljšega za nudiste izbral prav Rab. Ampak ok, če se boste spustili v nudizem, vam omenimo samo eno plažo, katera velja za najlepšo: Sahara.

Pag

Kamp Straško nudi zavetje tako tistim, ki uporabljajo kopalke, kot tistim, ki so se jih že osvobodili. Tudi del najbolj popularne plaže na Pagu, Zrče seveda, je namenjen nudistom. Za bolj intimno vzdušje pa priporočamo plažo v Šimunih.

Kvarner

Če se odločimo dopust preživeti na Cresu, nas bo kamp Baldarin najprej presenetil s svojo dostopnostjo. Ozka pot, po kateri se pripeljemo do njega, nam zagotavlja skorajšnjo odrezanost od sveta. Seveda imajo kljub temu, da je kamp razdeljen na dva dela, tekstilnega in nudističnega, prednost nudisti, prav nič pa ni narobe, če se kak oblečen znajde na delu za nagce. Kamp Kovačine pa je s strani Slovencev najbolj obiskan in kot začetniki v nudizmu tam verjetno ne bi želeli srečati svojega šefa.

Krk
 
Kamp Bunculuka na Krku je zadnji izmed tistih, ki je pustil vtis na nas. Enostavno dovolj stvari, zaradi katerih se zaveš, da si na dopustu. Strežba hrane počasna, nemški turisti obotavljajoči in visoke cene v trgovinici so tisti ključni dejavniki, da ugotoviš, da si na dopustu in da se ti nikamor ne mudi. Preseliš se na plažo, ki je enostavno prečudovita in se zazreš v daljavo.

Seveda so običajno taki kampi malenkost dražji od navadnih tekstilnih, zato za začetek priporočamo obisk divje plaže, katerih se pri naših južnih sosedih ne zmanjka. Šele potem, ko ugotovite, da je nudizem za vas, si preračunajte razliko v ceni med nudističnim kampom ter navadnim in premislite, ali je bolje dati nekaj denarja več zaradi tega, da boste imeli bolj sproščeno vzdušje in mirnejši dopust.

0 komentarji:

Objavite komentar