sreda, 29. maj 2013

Možnosti nudizma na Slovenskem

Če smo si v prejšnjem vodiču lahko prebrali napotke za obnašanje na nudistični plaži ter mogoče komu pomagali do tega, da se odloči letos preživeti dopust brez kopalk, si moramo danes ogledati ponudbo nudizma na slovenskem.

Čeprav je nudizem na slovenskem poznan od leta 1855, ko je švicarski zdravnik Arnold Rikli prišel na Bled in izkoristil naravne danosti, ki jih to območje ponuja, da je v Sloveniji približno sto tisoč nudistov, imamo več društev in da bomo s pomočjo ukrepov naše vlade kmalu vsi goli in bosi, je bera kotičkov, kjer bi lahko bili nudisti v Sloveniji, zelo majhna. Ampak, kar imamo, toliko bolj cenimo.

Kampi

Konec koncev, lahko se pohvalimo s prvim nudističnim kampom ob termalni vodi v Evropi. Ja, govorimo o kampu Sončni gaj, ki nudi sedemdeset kampirnih mest in termalni bazen, najdeš pa ga v sklopu Term Banovci. Del za nudiste je namenjen v Kampu Smlednik ob Zbiljskem jezeru, ki ponuja lastno plažo in sanitarije, to je pa tudi vse. V bližini Dolenjskih toplic se v Dolenjem Polju skriva Mali Raj, katerega upravlja istoimensko društvo, ki vsako poletno nedeljo organizira druženja za nudiste.

Plaže v termah

Imamo tudi nekaj termalnih kopališč, ki so v zadnjih letih poskrbela za ljubitelje nudizma. Terme Olimia, Snovik, Čatež in Dolenjske Toplice ponujajo posebne plaže, kjer se lahko goli nastavljate soncu. Celo Vodno mesto Atlantis ponuja nekaj malega. A ker goloto dovoljujejo le v nekaterih bazenih ob savnah, jih mnogi ne štejejo kot pravo nudistično zmogljivost. Mestna plaža Laguna na Ježici ponuja poseben, ograjen del, kjer je omogočeno zgolj poležavanje in prhanje, za skok v bazen pa potrebujete kopalke.

Morje

Slovenska obala ne ponuja uradnega dela morja, namenjenega nudistom. Vseeno se najdejo divji kotički, ki so neuradno nudistom prijazni. Tako je najbolj znana in obiskana plaža v Mesečevem zalivu in pod Belim križem, nudiste dobimo tudi pod Piranskim obzidjem ter na divji plaži Debelega Rtiča. Seveda z raziskovanjem odkrijemo še kak delček plaže, katerega si lahko sami zase naredimo nudističnega in kjer nas ne bo nihče obiskal, je pa res, da so taki kotički na naši obali izjemno redki.

Ostalo

S kratkim brskanjem po spletu dobimo napotke za nudistično kopanje tudi ob Bohinjskem jezeru in nekaterih rekah. Predvsem reka Sava in Nadiža ponujajo lepe kotičke, možnosti divjega nudizma pa so tudi ob Kolpi.

No, za začetek dovolj. Veseli bomo še vaših namigov ter mnenj, kje se lahko znebimo cunj in sproščeno namakamo v vodi.

0 komentarji:

Objavite komentar